Innekatter behöver aktiveras

Alla varelser behöver rörelse och lek, så även innekatten. För att undvika att katten klöser sönder dina tapeter och gardiner behöver du ordna olika leksaker som katten gillar.

Något som alla katter tycker om är att ligga högt och kunna spana lite från ovan. Kanske känner de sig som lejonet på savannen, som ligger och spanar där. Då är en klätterställning väldigt bra. Det finns mängder med olika ställningar för katter, en del bara låga med en platta att ligga på men de flesta har även cylindrar katten kan ligga i eller åla igenom och de kan även ha flera våningar. Dessa ställningar brukar vara klädda i något mjukt plyschartat tyg så att det inte finns några vassa hörn för katten att skada sig på. Ibland kan det hänga någon boll i ett rep i ställningen eller man kan sätta dit något själv som katten kan klösa och jaga efter.

Enkla små leksaker kan man enkelt ordna själv. Alla katter gillar små bollar så kan man sätta en i ett snöre och dra på golvet kan du och katten leka i flera timmar!

En annan leksak är virkade, stickade eller sydda små möss, fyllda med kattmynta. Doften av kattmynta gör katter precis galna och de vill bara ha musen att tugga på. Det går ofta att köpa sådana i djuraffärer eller på kattutställningar men är man lite händig är de enkla att tillverka själva. Kattmynta kan kan köpa torkad i burkar på apoteket. Har du trädgård kan du odla kattmynta själv.

Andra sätt att aktivera en innekatt är förstås att ha två innekatter, eller kanske ännu flera! Lika barn leka bäst, sägs det och det kanske är så för vissa katter. Då finns alltid någon att leka med eller sova ihop med. Katter sover en stor del av dygnet och de flesta tycker om att ligga tätt samman med sin bästa vän. Har man bara en katt kommer du troligen få uppleva att katten vill ligga i din säng, gärna på din huvudkudde eller på ditt huvud! Den vill vara med, så enkelt är det.

När du skaffar en ny kattunge är det bra om den i lugn och ro får bekanta sig med sin nya omgivning men det är alltid bra att ha några små roliga leksaker att locka fram den med, om den är blyg och försiktig. Små bollar, små mjuka leksaker med något inuti, som exempelvis en liten pingla så att katten hör var leksaken är, brukar vara roligt.

Stickar du? Då kan du vara säker på att stickkorgen inte kommer att få vara ifred. Katter älskar lukten av ullgarn och att rulla sig i det, så är du rädd om dina garnnystan eller den halvfärdiga stickade koftan är det ett bra tips att inte låta sådant ligga framme när du inte är hemma. Vill du göra katten glad kan du sticka en liten yllefilt åt den. Katten kommer garanterat vilja ligga på den jämt!

Ett sista bra tips på olika leksaker åt en katt är tomma kartonger. Det finns inte en katt som kan motstå att hoppa ner i en tom låda. Även små lådor som man tror de inte kan komma ner i, ska de undersöka och åla sig in i. Ibland får man passa på, så att de inte fastnar men helt klart är det en rolig sysselsättning.